Home > Over ons > Blogs > Van kist tot kaart

Van kist tot kaart

Van kist tot kaart, van locatie tot koffie en van ritueel tot zijn uiteindelijke as

Enige tijd geleden zat ik in de avond aan de koffie bij een familie in Delft, maar dit keer was de setting heel anders.

We praatten niet over een overledene die er niet meer was, want meneer Jansen was er nog wel, zij het met een zuurstofapparaat die zachtjes zoemde op de achtergrond.

Hij zag er dan misschien zwakjes en kwetsbaar uit maar hij was er vol bij. Vol bij om de uitvaart die hopelijk nog een tijdje op zich zou laten wachten, helemaal van A tot Z met mij te willen bespreken, precies zoals hij het wilde. 

~~

Een tijdje geleden had ik opeens een oud collega uit mijn vorige baan uit de autobranche (het Motorhuis) aan de lijn….. het ging niet goed met zijn vader.

“Pa heeft al een offerte liggen… maar toen ik dat zag dacht ik… dat kan jij ook”.

Een kippenvel moment… dankbaar voel ik me dan.

In het gesprek opperde ik aan hem, “is het een idee dat ik je vader kom ontmoeten en we alles samen met hem bespreken?”.  Dat vond hij het mooiste wat hij zich kon wensen, zeker ook voor zijn vader want hij was zo trots op zijn vader hoe realistisch hij over het hele gebeuren sprak. Dat was daarvoor wel anders geweest. Hij wilde er toen allemaal niets van weten en bleef strijdig.

Ik heb die avond zelf gezien dat hij nog steeds strijdig was, strijdig om nog alles eruit te halen wat erin zat….hij wilde er zo lang mogelijk zijn om voor zijn liefste te kunnen zorgen (toen wel op zijn manier met al zijn fysieke beperkingen die hij had).  Maar tegelijkertijd realistisch. Hij kon het nog maar net accepteren dat hij niet tot in de lengte van dagen voor haar kon zorgen. Een lieve man met het hart op de juiste plek en met mooie normen en waarden.

Hoe bijzonder en hoe mooi is het hoe meneer Jansen die avond heeft kunnen praten over de dag van zijn afscheid, al zijn wensen van te voren heeft kunnen vastleggen.

Van kist tot kaart, van locatie tot koffie en van ritueel tot zijn uiteindelijke as…..

Ik was onder de indruk van deze meneer en dankbaar dat ik zo dichtbij mocht komen…..

ps: de naam Jansen is om privacy redenen fictief.

(gepost 28 oktober 2021).