Begeleiding bij verlies

Home > Begeleiding

Een dierbare verliezen kan een ingrijpende gebeurtenis in een leven zijn.

Naast dat ik als uitvaartbegeleider families mag bijstaan, voelde ik op een gegeven moment ook sterk de behoefte om mij meer te specialiseren in rouw & verlies en hiermee op meer individuele basis mensen te helpen.

Hoe gaan we om met ons eigen rouwen en/of dat van een ander? Kunnen we nog wel goed functioneren in ons dagelijkse leven? Waardoor is de manier waarop we ermee omgaan, ooit ontstaan of beïnvloed? Werkt dat wel goed voor ons of zou een andere manier beter zijn? En hoe komen we daar dan achter? Welke methodieken zijn er?

Al deze zaken en meer, zijn aan bod gekomen in de Post HBO studie Verlieskunde welke ik in 2021 heb afgerond. Te samen met mijn jaren lange ervaring op het gebied van yoga, meditatie en visualisatie kom ik met mijn cliënten tot een mooie mix van educatie op het gebied van rouw, acceptatie en berusting.
Hierdoor wordt door de cliënt meer rust ervaren en daardoor ook meer balans om weer verder te kunnen. De cliënt vindt als het ware de juiste richting weer, vindt haar/zijn eigen kompas.

Ook via bedrijven word ik ingehuurd voor rouwbegeleiding voor hun werknemers. Het voorkomt dat een medewerker lange tijd uit de roulatie is.

Overigens kan rouw & verlies ook zijn: het verlies van gezondheid, verlies van een relatie, verlies van een toekomstverwachting, of van een familielid bij leven (door ziekte of een handicap). Bij veel zaken waar we mee struggelen ligt vaak een verlies aan ten grondslag.

Wilt u meer weten of heeft u zelf interesse in deze begeleiding, neem dan gerust contact op.

Verlies……de wereld stort in, hoe moet je hiermee omgaan en vooral hoe ga je verder? Je hebt geen idee waar je moet beginnen.

Toen Marina in de dagen na het overlijden vertelde dat zij ook rouwbegeleiding deed was dit voor mij direct een reden om dit te gaan doen. Wie kent jou en je gezin inmiddels zo goed dat je niets meer hoeft uit te leggen en Marina is een bijzonder invoelende en warme vrouw dus na een paar weken een afspraak ingepland.

Aan de hand van een (werk)boek: het Kompas, leren navigeren met verlies, worden er handvatten gegeven hoe om te gaan met verlies. In een aantal sessies komt er van alles aan bod, te beginnen bij het verleden en zo door te gaan naar het heden en de toekomst. Ook ademhalingsoefeningen, visualiseren en een stukje meditatie zijn onderdeel van de begeleiding.

Ik kan niet anders zeggen dat dit voor mij een geweldige manier is geweest om alle brokstukken op te rapen en het leven weer te gaan leven waarbij het verlies niet “verwerkt” wordt, maar onderdeel is geworden van je leven waarbij je hebt geleerd om hiermee om te gaan.

Ik kan iedereen dan ook aanraden die met verlies, op wat voor manier dan ook, te maken heeft, deze begeleiding te gaan volgen en te gaan starten met je leven deel 2.

Arianne Lokkertsen