Rituelen die helen

Home > Afscheid > Rituelen

Rituelen en meer

Rituelen zijn al eeuwen en eeuwenoud. Het Nederlands woordenboek omschrijft een ritueel als een reeks van vaste handelingen in een vaste volgorde die vaak ook iets symboliseert.

In het dagelijks leven voeren we vaker een ritueel uit dan we ons er nu van bewust zijn.

Waarom rituelen belangrijk zijn?

 

Een ritueel creëert een moment (of meerdere momenten) om heel bewust stil te staan bij een bepaalde gebeurtenis, een overlijden bijvoorbeeld. En wat troostend en fijn kan zijn is dat u dit ritueel kunt herhalen op een voor u bepaald moment: dit is onder andere een manier waarop iemand in uw herinnering levend en aanwezig blijft. Iets wat we heel graag willen als we een dierbare zijn verloren.

Dit noemen we ook wel gedenken.

Daarom is het zo mooi om bij de uitvaart bepaalde rituelen te hebben die naderhand meegenomen kunnen worden voor de tijd erna. Het kan u helpen en troost geven.

 

Forver Moments zoekt samen met de familie naar een ritueel dat past bij de overledene. Wat deed iemand graag? Waar hield hij/zij zich graag mee bezig?

Een mooi voorbeeld is duiven oplaten: bij leven is iemand bezig geweest met wedstrijd duiven. Hoe mooi is het om na de afscheidsplechtigheid en voor de condoleance deze duiven op te laten? Zij vinden vanzelf weer de weg naar huis maar zijn die dag er ook bij geweest.

 

Rituelen die helen

Rituelen

Rituelen bij een uitvaart

 

nu bewuste keuzes maken voor de momenten van later.