Home > Over ons > Blogs > Troost

Troost

Troost,

Een mooi woord,

Een heel belangrijk woord voor mensen met gevoelens van rouw. 

Een dierbare verliezen, een miskraam, een relatie verliezen, een baan verliezen, een huis verliezen, een vriendschap verliezen, gezondheid verliezen, een toekomstverwachting verliezen of sowieso ergens in je lijf een gevoel van verlies en/of teleurstelling voelen, waar dat dan ook mee te maken moge hebben. 

Dan hebben we allemaal wel eens behoefte aan troost. 

Wat is troost?

Wat geeft troost? 

Ik denk in de 1ste plaats, het gevoel van veilig zijn. Je hoeft even niet meer waakzaam te zijn, je bent veilig (misschien ook met een bepaald iemand) en je mag loslaten. 

Het gevoel van verlies ervaren en/of teleurstelling, want je hebt je voor die tijd misschien wel groot gehouden en hebt alles nog niet binnen laten komen. 

Troost, een veilige, lieve arm om je heen van een vriend, vriendin, partner of een onverwachts gesprekje met een redelijk onbekende maar die jou toch dat gevoel van veiligheid geeft en een luisterend oor bied zonder (voor)oordelen.

Het gevoel dat het goed komt. Misschien niet de situatie want die is wellicht onomkeerbaar. Maar wel het gevoel dat jij ooit weer een lichtpuntje gaat kunnen zien en daarna misschien weer steeds meer en meer.

Dan kunnen bloemen troost bieden: ze ontvangen of voor jezelf kopen. 

Het aansteken van een kaars geeft troost. 

Het luisteren naar bepaalde muziek. 

Het doen van ademhalingsoefeningen (en misschien yoga) en vertragen. 

Het bereiden van je lievelingsmaaltijd of simpel het bereiden van een heerlijke kop thee of koffie met aandacht en liefde gemaakt. 

Het nemen van een heerlijke douche of uitgebreid in bad gaan: even helemaal in je eigen bubbel en goed voor jezelf zorgen. 

Kortom, troost….. 

Het goed zorgen voor jezelf, luisteren naar je eigen gevoelens van gemis, ze mogen er zijn en ze mogen gehoord worden. 

Geef ze een plaats, besteed er aandacht aan want ze horen bij jou. 

Pas dan, als je dit doet, volgen die hele kleine stapjes van lichtpuntjes. 

En hoe beter dit lukt, hoe veerkrachtiger je bent en je steeds beter kunt omgaan met die gevoelens van gemis en/of verdriet. 

Het is niet de regen ☔️ die we uit de weg moeten gaan, het is leren dansen in de regen. 

Verhaal #1 | September 2023