Home > Over ons > Reviews > Steun en toeverlaat

Steun en toeverlaat

Lieve Marina , 
 
Al snel tijdens ons eerste oriënterende telefoongesprek wist ik het al : mijn moeder krijgt door de prettige en efficiënte samenwerking tussen jou en mij exact de uitvaart die ze in gedachten had : warm , ontspannen , persoonlijk en intiem . 
 
Op mijn vraag : Doe je ook kleine uitvaarten antwoordde je : 
“Ik doe alles zoals jij en je moeder het willen : elk formaat , elke stijl , elke muzieksoort , elk kostenplaatje , elke locatie , religieus of niet , alle materiële zaken zoals kist en kaartjes , een boeket ,  de berichtgeving naar de gemeente en elke gewenste sfeer . Je hoeft het me maar te vertellen en we doen het , er zijn geen beperkingen en we maken alles heel stijlvol .”
 
En zo ging het : niet alleen stond je open voor alle voorstellen , maar je tilde het ook onmiddellijk naar een gedetailleerd plan van een hoger niveau . 
Zo werden vage ideëen en overwegingen opeens een prachtige werkelijkheid .
Al mijn twijfels over praktische situaties zoals gasten die elkaar niet kenden ,  gasten met beperkingen , een gast die heel verdrietig was , tijdsduur van bepaalde onderdelen en de indeling van de ruimte werden benoemd , weggenomen en juist naar het positieve gedraaid en je speelde tijdens de uitvaart daarin een zeer actieve rol .
 
Jouw stroom eigen ideëen was oneindig , telkens had je mooie voorstellen en je liet mij in alle rust beslissen . 
Er was zoveel pro-activiteit en empathie , het was hartverwarmend in de moeilijke dagen na mijn moeder’s overlijden .
Ik kreeg vele bezoeken en elke dag een berichtje of telefooontje van je : en het ging dan ook over verwerking , over rust , over even een dagje plezier , even het hoofd leegmaken …. het is goed te merken dat je ook een fantastische rouwcoach bent .
Als ik zelf ergens een probleem zag of een vraag/opmerking had kreeg ik direct een reactie …. altijd ! 
 
Ook met je collega Sigrid (van Sigrid Uitvaartbegeleiding) heb ik een paar prachtige gesprekken gehad . 
Zij is ook serieus , toegewijd en gewetensvol en treedt op met net zo’n oog voor detail als jij . 
De communicatie tussen jullie over de die diverse gesprekken verliep vlekkeloos , altijd was er sprake van correct onthouden en toegepast of inmiddels opgelost . Wat een prachtige samenwerking .
 
Al met al  hadden we een buitengewoon mooie uitvaart geregeld : de grote lijnen en de bijbehorende details waren tot in de puntjes vastgelegd en gelukkig bleef er ruimte voor onverwachte zaken zoals een spontane toespraak of een verlenging van de uitvaart , omdat eigenlijk niemand al weg wilde gaan .
 
Zoals verwacht werd het prachtig : je had je draaiboek meegenomen (ook om te bewaren) en alles wat we overeengekomen waren was vastgelegd , je haalde me op en bracht me weer thuis , je maakte voor de uitvaart al kennis met alle gasten  , je sprak iedereen met hun naam aan , je zorgde voor gasten met beperkingen , droeg zelf ook de bij de speciale sfeer van de uitvaart horende kleding , je was naast mij de gastvrouw , je consistente gevoel voor timing zorgde voor structuur  , je had voor alle aanwezigen een luisterend oor, je zág ze , je gaf ze letterlijk een plekje , je maakte uit het enorme bloemstuk kleine boeketjes voor iedereen om mee te nemen en hield steeds in de gaten hoe ik me voelde .
Kortom je was mijn steun en toeverlaat in de hele periode na mijn moeder’s overlijden in het algemeen en tijdens de uitvaart in het bijzonder en we hadden een zeldzaam goede samenwerking bij alles wat met de uitvaart te maken had . 
 
Na afloop ontving ik direct van álle aanwezigen complimenten over jouw hands-on , bijzondere , attente , warme , hartelijke en prachtige performance . 
Je werd in die ruim twee en een half uur ervaren als een goede vriendin , die er voor iedereen was en voor iedereen tijd had .
 
Ook je nazorg voor mij was effectief en liefdevol : voor de afwikkeling van diverse zaken ontving  ik alle nodige formulieren in een smaakvolle bijzondere doos met bovenop de inhoud een roos die naast mijn moeder’s kist had gelegen en ook toen weer waren er bezoekjes aan mij en berichtjes met opbeurende woorden .
 
Je bent een heel bijzonder mens en dat was de uitvaart ook . 
En wat het allerbelangrijkste is : het werd exact zoals mijn moeder het gewenst had . Zo werd het een fantastische afsluiting van haar leven . 
 
Heel , heel , heel erg hartelijk bedankt voor wie je bent en wat je voor me betekende in deze moeilijke periode . Je maakte het in positieve zin onvergetelijk .
Met gigantisch veel liefs van Bas .

Uitvaart Mevrouw C.A. van der Linden – Maris. Augustus 2022.