Home > Over ons > Blogs > Ik heb een tuintje in mijn hart

Ik heb een tuintje in mijn hart

Uitvaart Janny Botter

Anders uitvaren.

Het was een uitvaart anders dan alle anderen. We begonnen met het einde: iedereen groette elkaar, omhelsde elkaar, condoleerde elkaar, liep door elkaar heen, het was heerlijk ongedwongen.  

Daarna nam iedereen plaats aan één van de tafels (voor 4).  De Indonesische zoete lekkernijen stonden al klaar en al snel werd iedereen ook gevraagd wat ze wilden drinken: koffie, thee, iets fris… alles kon.

Moeder lag in een mooie wade op een opbaarplank met veel bloemen, in het midden van deze mooie cirkel met tafels. Kaarsen aan en ook een mooie foto van haar erbij zoals de dochters en de rest van de familie haar wilden her-inneren.

Het moest intiem zijn, knus, bijna gezellig want zo had mam het gewild en met Indonesische hapjes.

Nu moet ik wel zeggen dat dit ook mogelijk was met ca. 25 mensen omdat de locatie in de Essenhof te Dordrecht (de Kapel) zich hier uitstekend voor leent.

Ik gaf duidelijk aan bij de opening dat dit een geheel andere uitvaart zou worden dan normaal en nodigde iedereen ook uit om zich in deze setting vrij te voelen en te bewegen. Als iemand nog onverwachts iets zou willen zeggen dan kon dat en dat iedereen zich vooral vrij moest voelen om te eten en drinken tijdens de toespraken die zouden volgen. Ook het gedenkboek was anders. Hier kreeg iedereen ook de tijd voor het op zijn/haar gemak in te vullen met meer dan alleen NAW gegevens.

En zo geschiedde… niet wetende dat schoonzoon Bert deze ruimte die ik gaf, helemaal zou gebruiken :-). Dit was écht onverwachts en ook niet met mij besproken van tevoren.

Hij had namelijk ooit zijn schoonmoeder bij een feest met een hoed gezien waarop een stukje tuin was gemaakt: mooi gras met bloemen erin. Dit had hem kennelijk geïnspireerd om ook een met een tuintje op zijn hoofd de genodigden toe te spreken op deze dag… sterker nog…. ze toe te zingen! 🎵.

Ik voelde me vereerd dat hij zich zo vrij voelde om zoiets ludieks te doen zonder vooraf overleg.  Mijn improvisatietalent werd op de proef gesteld want de gehele uitvaart liep met een half uur uit en liep ook anders …. Dat zijn toch dingen waar je als uitvaartbegeleider op dat moment best een beetje zenuwachtig van wordt wetende dat de locatie De Essenhof zelf ook een planning heeft met andere uitvaarten.

Gelukkig konden de medewerkers van de Essenhof snel schakelen en waren ook zij flexibel en kon Bertus rustig bij elk tafeltje 🎶 “ik heb een tuintje in mijn hart, voor jou”🎶  zingen. Daarbij vroeg hij de genodigden ook mee te zingen en daarna de vooraf uitgedeelde bloem bij Janny te leggen en als ze dat wilden, was dat hét moment om hun herinneringen aan Janny met de rest van de genodigden te delen. Iedereen kreeg een moment! Hoe mooi!

Ik heb genoten van de creativiteit van Bertus op dat moment en de liefde voor zijn schoonmoeder om dit zo uit te voeren 🎶.  En natuurlijk was het ook top van alle genodigden die uit hun comfort-zone werden gehaald en werden gevraagd te zingen en iets voor te dragen.  Chapeau voor iedereen! 🎵

Ik heb Janny helaas niet gekend maar ik denk dat ze het geweldig had gevonden!

-Blog behorende bij de uitvaart van Janny Botter, februari 2022.

(lees hier de prachtige review van de dochters Ellen en Selma).