De keuze
(Natuur) begraven of cremeren
(Natuur)begraven of cremeren? Eén van de eerste keuzes die gemaakt dient te worden want aan de hand hiervan wordt o.a. de afscheidslocatie bepaald.
Duurzaamheid en Natuurbegraven
Zoals we de afgelopen jaren bewuster nadenken over natuur en milieu, zo denken we ook bewuster na over ons overlijden en de uitvaart: hoe kunnen we ook hierin zo min mogelijk het milieu belasten?
Als u zou moeten kiezen tussen cremeren of begraven dan is cremeren al minder milieubelastend dan begraven (én voordeliger).
Maar als we dan kijken naar begraven in de natuur dan kunnen we zeggen dat natuurbegraven de meest milieuvriendelijke en duurzame manier is. Zéker als er ook rekening wordt gehouden bij het vervoer: zo min mogelijk Co2 uitstoot en bij de gebruikte materialen van kleding en omhulsel. Natuurbegraafplaatsen zijn erg in opkomst in Nederland.
Afwegingen die heel persoonlijk zijn
De filosofie achter natuurbegraven is dat het lichaam of de as van de overledene op een natuurlijke wijze wordt teruggegeven aan de natuur. Hierdoor wordt het lichaam of de as opgenomen in de eeuwige kringloop van de natuur en wordt het tijdelijke aardse leven overstegen. (Veel mensen beschouwen natuurbegraven daarom als een manier om symbolisch verder te leven na de dood).
Ook in het Rotterdamse is natuurbegraven mogelijk bij Crematorium en (Natuur)Begraafplaats Hofwijk.
Als u kiest voor natuurbegraven ontlast u het milieu aanzienlijk en is er toch altijd die plek om naar toe te gaan, om de overledenen te bezoeken.