Wij houden voor u de regie
Home > Afscheid
Wat te doen bij overlijden?
Na het overlijden van een dierbare komt er veel op u af.
Wat wel te doen en wat niet? Wat zijn de mogelijkheden? Wat MOET u doen volgens wettelijke bepalingen, maar zeker ook, wat KAN?
Allemaal vragen die u ongetwijfeld heeft en waar Forever Moments u graag bij helpt.
Voordat u zich bezig gaat houden met allerlei zaken is het goed om te weten dat u de tijd heeft. U hoeft niet direct een uitvaartonderneming te bellen, dat kan wachten. Als eerste is het belangrijk dat het overlijden wordt vastgesteld door een arts. Omdat het soms (zeker in de nacht) even kan duren voor die arts ter plekke is, kan het raadzaam zijn wel direct de dienstdoende arts te bellen. Daarna kunt u rustig de tijd nemen om bij uw dierbare te zijn en misschien familie en/of naaste vrienden te bellen.
Wanneer u eraan toe bent, belt u ons en staan wij klaar om u verder te helpen.
Hieronder een lijstje van wat MOET, maar zéker ook, wat KAN.
Wat moet:
- Als eerste moet het overlijden door een arts worden vastgesteld. Dit kan door uw huisarts zijn in een thuissituatie of door een dienstdoende arts op een (zorg)locatie. De arts legt het overlijden vast in een verklaring van overlijden en overhandigt ook een formulier voor de statistiek. (Pas ná deze verklaring mag er begonnen worden met de laatste verzorging (het wassen en kleden van de overledene en kunt u dus ons bellen).
- Met bovenstaande documenten en de datum en locatie van de uitvaart (die wij samen hebben bepaald) verzorgen wij de aangifte van overlijden bij de gemeente. De uitvaart mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden en uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden.
- Het is wettelijk verplicht dat het gezicht en het lichaam van uw dierbare bedekt is tijdens de uitvaart. Dit kan door middel van een kist, een mand, of een wade (met een opbaarplank).
- Begraven mag alleen op een begraafplaats en cremeren mag alleen in een crematorium.
- Elke overledene krijgt van ons een uniek nummer ter registratie. Dit nummer correspondeert met het nummer op het registratie- en aanmeldformulier en tevens met het verlof tot begraven/cremeren, welke de gemeente heeft afgegeven. Dit unieke nummer moet ook op het omhulsel aangebracht worden op de dag van de uitvaart.
Wat kan:
- Zelf de laatste zorg doen en het kleden van uw dierbare.
- Thuis opbaren.
- Uw dierbare zelf in een kist, mand, wade (met opbaarplank) leggen.
- De kist of mand zelf sluiten. De wade zelf dichtvouwen en/of vervolgens zelf dragen.
- De wet bevat geen enkel voorschrift betreffende het vervoer van een overledene naar begraafplaats of crematorium. In principe is elk vervoermiddel toegestaan: privéauto, motor, boot, koets, fiets, vrachtwagen, camper etc.
- De rouwkaart helemaal zelf ontwerpen en voorzien van tekst.
- Een bloemstuk maken of andere creatieve uitingen zelf ontwerpen/maken.
- De uitvaartdienst op een andere locatie naar keuze houden i.p.v. bij een begraafplaats of crematorium.
- Zelf uw dierbare dragen. Professionele dragers zijn niet verplicht.
- Zelf uw dierbare in het graf neerlaten en zelf het graf dichtmaken.
- U mag mee naar de ovenruimte van het crematorium en bij de invoer in de oven aanwezig zijn.
Waarom Forever Moments
‘Als ik zoveel zelf kan doen, wat kan Forever Moments dan nog voor mij betekenen?’ vraagt u zich wellicht af. Forever Moments heeft ervaring in het regelen van alle onderdelen van het afscheid. Wij weten waar de prioriteiten liggen en ondersteunen en adviseren u waar nodig. Forever Moments denkt met u mee en houdt de grote lijn in de gaten. Forever Moments ontzorgt en neemt de volledige regie uit handen zodat u alle rust, tijd en aandacht heeft om afscheid te nemen van uw dierbare: op de dag van het afscheid maar zeker ook de periode ernaar toe.
Wij houden dan voor u de regie.
Snel naar: